Falla Plaça Malva

Història de la Falla


Anant ja al gra de la història de la nostra falla he de dir que segons consta al llibre d’actes tot va començar un 9 de maig de 1983, data fundacional de la primera comissió, que formaren un grup de matrimonis, convertint en realitat un somni que havia nascut el 19 de març, veient la “cremà” d’una falla, i de sobte algú va dir,- I perquè no hem fem una al nostre barri?- , dit i fet.


La Malva


La primera comissió va estar presidida per Salvador Salvador Goig, (q.e.d.), sent la fallera major Mercedes Valls Julio. El primer president infantil fou Agustín Soriano Clari, i la fallera major infantil, Sonia Piera Ferreres. 29 fallers i 11 falleres formaren el cens de la falla.

Hi ha una data molt significativa en la Malva, la del 7 de gener de 1984, data en la qual tota la comissió va eixir per primera vegada en comitiva, per celebrar al Gran Teatre, l'acte de presentació de les seues falleres majors. La primera falla gran, i també l'infantil, van ser construïdes per l'artista alzireny Salvador Soria.

Hi ha un altre fet significatiu que marcarà un poc, a la comissió i és que les reunions setmanals es feien dijous, perquè poguera assistir Javier el forner. Així mateix a les reunions assistien els matrimonis, i les reunions es feien al garatge del president, a la mateixa Plaça Malva, i els dies de falles el casal quedava instal·lat al carrer Malva 21.

El segon any, exercici 84-85, continuà presidint-lo Salvador Salvador Goig, prenent el relleu de fallera major, Sílvia Valls Julio. La fallera major infantil fou la xiqueta Ana Maria Torres Puig i el president infantil Enrique Pellicer Rubio. Els monuments foren de vell nou confiats a l'artista Salvador Soria.

I allà que vingué el tercer any, exercici 85-86, i continuà un any més presidit per Salvador Salvador Goig, sent acompanyat per Eva Maria Fuster Albentosa, com a fallera major. La fallera major infantil fou la seu germana Noelia Fuster Albentosa, i el president infantil va ser el xiquet José Luis Fernández Blesa.

Aquell any canviaren d'artista faller, sent l'autor dels monuments el també alzireny Rubén Gómez. I amb l'exercici 86-87, es posa fi als quatre anys de president que va exercir Salvador Salvador Goig. Aquell any la fallera major va ser Ana Maria Montalvà Monsalve. El president infantil fou el xiquet Alejandro Acosta Carabantes, i la fallera major infantil Zaira Cano Ull.

L'artista faller fou en aquella ocasió el també alzireny Salvador Sanjuan, i cal ressenyar que el remat d'aquella falla va ser famós per a la nostra comissió ja que el camell de metre i mig, fou salvat de les flames per voluntat popular, i passejat en molt actes de la falla desgraciadament aquell camell va desaparéixer en la riuada de novembre d'aquell mateix any.

La falla sense adonar-se'n havia complit una etapa, la del naixement i la consolidació, però la comissió necessitava saba nova i jove, i allò és el que va aportar el nou president José Manuel Rubio Albentosa, i el seu equip. José Manuel ha estat i continua sent una de les figures claus de la nostra falla, un home incansable, incombustible, ple d'idees, però sobre tot un faller de soca real. Aquell primer exercici seu fou el 87-88 i el destí va jugar una mala passada ja que el 4 de novembre de 1987, el Xúquer es va passejar senyorialment per tota la nostra ciutat, i la Junta Local Fallera, va decidir que aquell any no es plantaren falles a Alzira, per la qual cosa van repetir les falleres majors de l'any anterior.

I l'exercici 88-89 va ser l'estrena de veritat per al nou president José Manuel Rubio Albentosa, i va tenir la gran sort que aquella estrena com a presidentfóra compartida per la seua dona Mari Lluch Ramírez Puerto, com a la seua fallera major. La fallera major infantil fou Lorena Casterà Cuenca, i el president infantil, Sergio Dàries Fontana. Els monuments d'aquell any, foren confiats al també artista alzireny, Salvador Agustí Pau.

Este exercici el podrien catalogar com a fonamental en la història de la nostra falla, ja que es produiren uns fets molt significatius que marcarien per sempre la Malva. El primer d'ell va ser la confecció per primera vegada d'un llibret de falla, amb el qual participàrem al concurs de la J L F, i guanyà en aquella participació, eltercer premi, la qual cosa ens va animar i ens va obrir el llibret com a una senya d'identitat de la nostra falla. També encetàrem aquell any la primera de les publicacions de llibres dedicats als nostres fallers d'honor, "Alzira Pretèrita", basat en una col·lecció de fotografies antigues d'Alzira, que duien la seua explicació feta pel bon amic Salvador Andrés i Pascual.

La presentació de la fallera major la férem a l'institut Josep Maria Parra, i per primera vegadaferem un quadre escènic, amb la simfonia “del nuevo mundo”. Aquell també va ser el nostre punt de partida enles presentacions falleres. I com a colofó d'aquell any, cal ressenyar que la Malva també creà la figura del seu Faller d'honor especial, recaient primer nomenament, en el Capità General de la III regió militar, Andrés Freire Conde i la seua distingida dona Esclavitud Garcia Sidón. Com a anècdota cal destacarque aquell sopar de fallers d'honor, assistiren al club de tenis més de tres-centes persones, contant entre els invitats, a mes a mes dels esmentats, el governador militar de la província, i el cap d'estat major, i les seues respectives dones. Aquell any el recordarem perquè va ploure el tres dies de falles, alguns ninots quedaren desintegrats, i la “cremà” va ser molt complicada a causa de l'aigua.

L'exercici 89-90 el va continuar presidint José Manuel Rubio Albentosa, la fallera major fou Dora Albado Monerri. La fallera major infantil va ser la xiqueta Maria Amparo Parada Buendia, i el president infantil, Juan Salvador Moncho Goig. Els monuments fallers van ser encarregats un altra vegada a l' alzireny Salvador Agustí Pau. Aquell any en la presentació de les falleres majors al Gran Teatre, férem el primer gran decorat, representant l'entrada d'un hort. Al llibret a pesar de les nostres il·lusions obtinguérem el quart premi, la qual cosa no ens va desanimar, tot el contrari, ens va encoratjar per treballar més de valent. La Fallera d'honor especial d'aquell any va ser l'actriu alzirenya Elisa Ramírez, que assistí al sopar homenatge que li vam retre al club de tenis. Obsequiàrem als nostres fallers d'honor amb la reedició de la revista “Xucar”apareguda a la nostra ciutat allà per l'any 1935, l'edició va ser tot un èxit i va quedar esgotada.

I apleguem a l'exercici 90-91, un altre any presidit per José Manuel Rubio Albentosa, sent la fallera major, Isabela Álvarez Muñoz, la fallera major infantil, la xiqueta Paula Sanchis Aguilar, i el president infantil Eduardo Juan Aguilar. Per primera vegada eixírem fora d'Alzira per construir els nostres monuments, en aquella ocasió a Cullera, i l'artista va ser Fernando Roda Martorell. En aquell exercici la falla ja contava amb un cens de 70 fallers i 80 falleres, no deixaven de créixer. En la presentació de les falleres majors, reproduírem a mida real la façana de la casa de la cultura, i després l'interior del pati porticat. Cal destacar que en la falla es va crear un grup de teatreque representava una peça en l'acte de presentació. Per primeravegada aconseguírem aquell any el primer premi al concurs de llibret de la JLF, des d'aquella data fins hui, no hem deixat d'obtenir premis pel nostre llibret. El Faller d'honor especial d'aquell exercici va ser el Club de Balonmano Avidesa, que militava a la divisió d'honor, i que recentmenthavia quedat campió de la copa del Rei. Al sopar va assistir el seu president Pepe Ibarra. Les falleres majors i els presidents, feren la treta d'honor en un partit de lliga contra el Teka de Santander. Una nit de falles es presentaren al nostre casal tot l'equip, i compartírem una vetlada molt agradable.

I entrem en un nou exercici faller, el 91-92, un any més José Manuel Rubio Albentosa, estava al capdavant de la comissió. La Fallera Major va ser Carmen Castillo Peris, la fallera major infantil la seua neboda Yaiza Cáceres Castillo, i el president infantil va ser José Manuel Rubio Ramírez, fill del nostre president. El monument gran el va fer Fernando Roda Martorell, de Cullera, i aconseguí el segon premi de la segona secció. La Falla infantil va ser construïda a Xàtiva per un grup d'entusiastes artistes que s'anomenaven Va.cli.ve. Amb aquell monument guanyàrem el primer premi de la segona secció i el millor ninot de la seua categoria. En el llibret de la falla, tornàrem a guanyar el primer premi a Alzira. El Faller d'honor especial d'aquell any fou l'escriptor Eduard Soleriestruch. Eixe any, al gran teatre en la presentació de les nostres falleres, reproduírem la façana de l'ajuntament, i l'interior del saló noble amb el seu teginat.

I ens endinsem en un nou exercici, el 92-93, José Manuel Rubio Albentosa, continuà al capdavant de la Malva, la fallera major va ser Eva Roses Bohigues, lafallera major infantil, Marta Sanchis Castillo, i el president infantil Luis Juan Aguilar. Aquell any commemoràrem el deu aniversari de la falla. Férem com a decorat en la presentació de les nostres falleres, al Gran Teatre, les muralles d'Alzira, i l'interior d'un palau àrab. Dalt de l'escenari es feren una foto totes les falleres majors i presidents dels deu anys. Pel que fa al llibret, era la primera vegada que el férem amb format gran, a més a més aquella edició anava dedicada al Rei en Jaume, i eraen forma d'un pergamí, que va donar molt d'impacte. En el concurs de la Junta local Fallera, guanyàrem el primer premi, i per primera vegada la Generalitat Valenciana, va convocar un concurs per a la promoció i ús del valencià, en aquella primera edició, obtinguérem el 6é premi. El Faller d'honor especial d'aquell any, va ser l'humorista valencià "Don Pio", qui ens va delectar amb una vetlada fantàstica al nostre casal. El monument gran va ser obra de l'artista xativí, Manolo Vallín, i la falla infantil la feren de bell nou, Va.Cli.Ve. i va obtindre un altra vegada el primer premi de la segona categoria. Cal ressenyar que en estos anys, féiem les “despedides” de final d'exercici a Chella, al restaurant la Font, on patinàvem, féiem la paella, i jugaven al futbol casats contra fadrins,amb espectadores d'excepció, i fins i tot dúiem la xaranga per fer passacarrers.

Entrem en l'exercici 93-94, un any més el president de la comissió, José Manuel Rubio Albentosa, la fallera major va ser la seua neboda Maria Isabel Pellicer Rubio, la fallera major infantil Rebeca Casterà Cuenca, i el president infantil Emilio Picot Selfa. Este any els monuments són obra de Manuel Vallín, i obté el primer premi en la secció segona de les falles infantils. Cal ressenyar els problemes que tinguérem en la falla gran, ja que l'artista va estar a punt de no acabar la falla per a la “plantà”. En el llibret cal mencionar que des de l'any anterior es col·leccionava manualment al casal per part dels fallers de la comissió. En esta edició i davant de la incredulitat de molts la JLF ens atorgà el segon premi, mentrestant, a València, al concurs de la Generalitat Valenciana, ens donàvem brillantment el primer premi de tota la Comunitat. Valenciana. Aquell fet va produir una gran festa a la nostra falla, que celebràrem de manera grandiosa. El llibret com a novetat incloïa una edició satírica d’ “El Malvante, el Falleril Valenciano”. En la presentació de les falleres majors reproduírem l'antic mercat al detall, i el desaparegutTeatre Casablanca. El faller d'honor especial d'eixe any va ser Ferran Belda, periodista i director del Levante el mercantil valenciano. La Junta Local Fallera, va commemorar el seu 50 aniversari, i un dels actes que va promoure va ser un Ral·li Humorístic, del qual la nostra comissió es va endur el primer premi. La falla, aquell exercici ja contava amb 181 fallers i 76 infantils. Es crea la primera setmana cultural, així com es crea unnacional de fotografia, i una exposició d'indumentària tradicional valenciana. Cal ressenyar que a pesar de ser esta data la de la creació de la primera setmana cultural, la falla havia realitzat altres activitats culturals al seu casal i sense tanta difusió com les que vindrien en anys vinents.

I seguim amb l'exercici 94-95, que a la fi seria l'últim que José Manuel Rubio Albentosa, estaria com a president de la comissió. La fallera majoreixe any seria una altra neboda seua Rosa Maria Peris Part. La fallera major infantil fou Sandra Escudero Garrigues i el president infantil Salvador Sanchis Olaso. I canviem novament d'artistes fallers, el monument gran se li encarrega al xativí Miguel Ángel González Moracho, i l'infantil a l'alzireny Bernat Estela Parra. En la presentació de les falleres majors recreàremel Gran Teatre com a decorat, dins del mateix Gran Teatre, inclús afegírem un tercer decorat, i reproduírem el Monestir de la Murta. Continua eixe any convocant-seun saló nacional i un altre provincial de fotografia, es du a cap la II setmana cultural, amb un ample espectre d'actes, i s'edita un nou llibre dedicat als fallers d'honor, en este cas fou la història del Monestir de la Murta, del pare Morera. El Faller d'honor especial d'aquella edició va ser el mestre cuiner de l'Alcúdia, Antonio Galbis. En el llibret aquell exercici tornàrem a guanyar el primer premial concurs d'Alzira, i a València obtinguérem un meritori segon premi.

L'exercici 95-96 es va obrir una nova etapa, ja que va hi hagué canvi de president, Miguel Ángel Martínez Tortosa, es va fer càrrec de la presidència, al seu costat i com a fallera major, vaestar Maria Ángeles Castillo Peris, la fallera major infantil va ser Carla Sanchis Castillo i el president infantil Sergio Alfonso Sanfrancisco. En els monuments repetiren els artistes de l'any anterior. En el llibret de la falla guanyàrem el primer premi al concurs d'Alzira, i el tercer a València. Es va celebrar la III setmana cultural. Guanyàrem el primer premi al concurs de Teatre en valencià que organitzà la Junta Local Fallera. El Faller d'honor especial d'aquell any fou el gran pilotari valencià, Paco Cabanes "el Genovés", que va assistiral sopar homenatge amb la seua dona. En la presentació de les falleres majors reproduírem la façana, isalò àrab de la Gallera. La falla no parava de créixer, en aquell any ja érem 276 fallers.

I passem a l'exercici 96-97, Miguel Ángel Martínez Tortosa, va repetir com a president, sent Mari Carmen Sanfrancisco Vila, la seua fallera major, José Calafat Monerri, el president infantil, i Carolina Soto Quirce la fallera major infantil. Aquell any canviàrem d'artista en el monument gran, i se n'anàrem cap a Sueca al taller de Vicente Gutierrez "Guti" i l'infantil continuà un any més Bernat Estela. En el llibret aquell any, guanyàrem el segon premi a Alzira, i el seté a València. A més a més la revista degana de la prensa fallera de València, "Pensat i Fet" ens atorgà el premi Carles Salvador, en la defensa de la nostra llengua. Es va nomenar Faller d'honor especial al poeta alzireny Josep Ballester Roca, i editàrem per als fallers d'honor, una edició del llibre d'Alzira de Vicent Andrés Estelles. Duguérem a terme la IV setmana cultural, en la qual es va construir una maqueta del Monestir de la Murta, que després donàrem al museu, lloc on continua exposant-se. En la presentació de les falleres majors, reproduírem l'estació del tren d'Alzira.

I arribem al tercer any consecutiu, exercici 97-98, on Miguel Ángel Martínez Tortosa, va presidir la falla. Al seu costatcom a fallera major va estar Mari Carmen Torremocha Piera, i la infantil, la filla d'esta, Mari Carmen Casasús Torremocha, sent el president infantil Sergio Parada Buendia. Vicent Gutierrez "Guti" va repetir en el monument gran, i canviaren d'artista en la infantil i es va fer càrrec Vicente Gomar de la Pobla LLarga. Amb el llibret de la falla de bell nou guanyàvem el primer premi a Alzira, i a València obtinguérem un meritori tercer premi. La revista "Pensat i Fet", ens atorgà el premi Ricard Sanmartina la iniciativa fallera. En la presentació de les nostres falleres majors reproduírem el pont de ferro, i un paisatge futurista simulant una peixera. El Faller d'honor especial d'aquell any va ser el quatre vegades campió del mónde motociclisme, Jorge Martínez Salvadores " Aspar" També aconseguírem guanyar el primer premi al concurs de teatre en valencià de la Junta Local Fallera. A més a més celebràrem la V setmana cultural.

L'exercici 98-99 dugué canvi de presidència a la falla, ja que José Parada Martínez, passà a ser el nou president. Al seu costat va estar la fallera major Yolanda Hernando Carrasco, la fallera major infantilva ser CarolinaSoto Quirce, i el president infantil, Sergio Parada Buendia, fill del president. En els monuments repetiren el dos artistes, tant Guti,com Gomar. Com a novetat cal ressenyar que eixe any no ens va tocar en sorteig el Gran Teatre, i per primera vegada férem la presentació fora d'Alzira, més en concret en la casa de la cultura de l'Alcúdia. Allí mateix férem la representació d'un monument molt típic d’esta població com és laseua sénia gegant. Cal ressenyar com a cosa típica de la Malva les torrades enmig de plaça, per Sant Antoni, on esconvida a tot el veïnat. En el llibret tornàrem a guanyar a Alzira i a València guanyàrem el seté premi. Seguíem amb les nostres activitats, la VI setmana cultural va veure la llum.

I arribem a l'exercici 99-00 any mític per allò del canvi de mil·lenni, i per no ser menys nosaltres també tinguérem canvi en la presidència. Raül Calabuig Suñer, es feia càrrec de la mateixa, al seu costat la fallera major va ser Mari Carmen Dalmau Ortiz. La fallera major infantil va ser Noemí Alfonso Sanfrancisco, i el president infantil Maikel Hidalgo Sansaloni. Els artistes fallers foren en aquell any, Salvador Agustí, del monument gran i el faller de la Malva, Carlos March Gomis el de la infantil. Aquell any estrenàrem el casal del carrer Sant Vicent. Cal recordar en eixos vint-i cinc anys el pas per tots els casals, des de la caseta de Salvador a la Plaça Malva, al local de Dorita en el carrer Malva, al casal del carrer Sant Jaume, o el local de Coll en la Plaça de Dolç. En el llibret obtinguérem el tercer premi a Alzira i un dessé premi al concurs de València. Aquell any férem la VII setmana cultural, amb un monogràfic de la II República i Alzira.

I entrem de ple a l'exercici 00-01, amb la continuïtat en la presidència de Raül Calabuig Suñer, i com a fallera major Fani Montalvà Monsalve. La fallera major infantil fou Ariadna Càceres Castillo, i el president infantil Rubén Piquer Ortiz. En els monuments fallers canviaren en la falla gran i viatjàrem cap a Carcaixent, al taller de Pepe Benavent. En la falla infantil continuà Carlos March. En el llibretobtinguérem el tercer premi a Alzira i un 14é al concurs de la Generalitat Valenciana. La VIII setmana cultural va estar dedicada al riu xúquer, amb unmonogràfic que va ser exposat a la casa de la cultura. Cal destacar que a l'acte de clausura de la mateixa, va vindre a Alzira per primera vegada la muixeranga d'Algemesí, i va fer per la plaça Major i sobre tot davant de Sant Bernat i les germanetes els fantàstics castellets. També realitzàrem una maqueta a escala del desaparegut pont deSant Gregori, la qualcedírem i encara està exposada al museu municipal. Organitzàremper primera vegada elconcurs de postals de nadal per a tots els escolars d'Alzira. Aquella edició el Faller d'honor especial va ser Julián Perea, impulsor de l'halterofília a Alzira, i que tants campions ha donat a este esport. Va estar present al sopar i va rebre l'homenatge.

L'exercici 01-02 va estar de nou presidit per Raül Calabuig Suñer, que va tenir com a fallera major a Esther Ugarte Hernández. La fallera major infantil va ser la xiqueta Sandra Moll Montalvà i el president infantil Sergio Santamaria Gisbert. En el llibret obtinguérem el 4t premi al concurs d'Alzira, i el 5é al de València. A més a més fórem campions d'escacs i de truc al campionat de jocs de saló de la J L F La IX setmana cultural va estar dedicada als esports en la nostra ciutat, sota el títol cent anys d'esports a Alzira. En la falla gran repetírem amb Pepe Benavent, i en la infantil, Carlos March guanyava el primer premi en la primera secció infantil. El Faller d'honor especial d'aquell any fou el grup de danses d'Alzira.

I arribem a l'exercici 02-03, amb un nou canvi de president, en este cas Jaume Bohigues Agustí, qui va contar amb la seua dona Mercé Valls Julio com a fallera major, ambla circumstància que esta va ser la primera fallera major de la falla l'any 84. El president infantil va ser Javier Valls Albado i la fallera major infantil Melanie Torres Mariner. En els monuments repetiren els dos artistes tant Pepe Benavent, com Carlos March. Aquell any complírem vint anys de falla i ho celebràrem entrant per primera vegada en la falla infantil amb categoria especial. LaX setmana cultural va estar dedicada als vint anys de la pantanada de Tous, amb una exposició a la casa de la cultura , i un DVD, que anava dins del llibret de la falla, que va obtenir el primer premi a Alzira i el 5é a València. En aquella ocasió tinguérem a bé oferir el nostre homenatge a aquelles persones sacrificades que viuen el món de la festa des de fora, com són el Parc de Bombers d'Alzira, que ens honraren amb la seu presència en el sopar de gala.

I pas a pas arribem a l'exercici 03-04 on Jaume Bohigues Agustí repetia en el càrrec de president, en esta ocasió la seua fallera major va ser Sandra Escudero Garrigues, sent la fallera major infantil la seua germana Carolina Escudero Garrigues, i el president infantil José Francisco Torán Navarro. En el monument gran pegàrem un bot de qualitat i entràvem per primera vegada en la primera secció de la mà de l'artista de Xàtiva Alfredo Bernal, i la veritat és que no ens va anar gens malament ja que obtinguérem un segon premi, i el millor ninot de secció i el ninot indultat d'Alzira de les falles gran. En la falla infantil un any més Carlos March repetia en la secció especial. La XI setmana cultural va tenir tres meravelloses exposicions, una sobre la taronja anomenada la fruita daurada, de Vicent Abad, l'altra una exposició de fotografies de Rovira, Alzira passat i present, i per últim un homenatge al creador del Pumby J. Sanchis. Com a novetat cal ressenyar que des d'este any la setmana cultural obrí el seu pòrtic un dia abans, i inaugurà una exposició al nou arxiu municipal, en aquella ocasió "Diari d'una evolució: la premsa”. El Faller d'honor d'aquell any va ser el gran polític i aleshores conseller de territori i habitatge, Rafael Blasco Castany, que va acudir acompanyat de la seua distingida dona, Consuelo Ciscar. Aquell any férem doblet en el llibretper primera vegada en la nostra història, ja que guanyàrem el primer a Alzira i a València.

L'exercici 04-05 té una singularitat, ja que comença com a president Jaume Bohigues Agustí, però el 3 de juny i després de presentar la seua dimissió per motius de salut, s'elegeix president Miguel Ángel Martínez Tortosa, que ja ho va ser als anys 96,97 i 98. La fallera major repetia en el càrrec, la senyoreta Sandra Escudero Garrigues. La fallera major infantil va ser Carmen Maria Sanchis Castillo, i el president infantil, Andreu Romera Castillo. Alfredo Bernal i Carlos March repetien en primera i en especial respectivament en els nostres monuments. En el llibret un nou primer premi a Alzira ens omplia de goig i no menys un segon premi a València. La XII setmana cultural va exposar a l'arxiu les exposicions "la premsa d'Alzira" i Història del llibret de falla. I a la casa de la cultura dos exposicions una sobre la mel com a un producte tradicional i l'altra sobre les nostres muntanyes. El faller d'honor especial d'aquell exercici se li concedí a l'empresa alzirenya Hilaturas Presencia, per la seu fidelitat, ja que sempre havia estat al nostre costat.

L'exercici 05-06 va dur nou canvi de president en la persona de Salvador Piquer Navarro, sent la fallera major Amparo Almela Roselló, la fallera major infantil Carla Moll Montalvà, i el president Àlex Calabuig Langa. De bell nou repetiren artistes Alfredo Bernal i Carlos March en els monuments. La XIII setmana cultural va exposar a l'arxiu l'exposició Homenatge a les Falles d'Alzira, després del reconeixement aquell any com a festes d'interés turístic nacional. A la casa de la cultura es va exposar un magnífic treballsobre la Vall d'Aigües Vives. Al llibret repetíem un nou primer premi a Alzira i un fabulós tercer premi a València. La Revista Pensat i Fet ens atorgà el premi Estoreta Velleta de falles infantils, pel nostres treball plasmat en l'edició d'un quadern didàctic sobre el poema explicatiu de la falla. El Faller d'honor especial d'aquell any va ser la Fundació Bromera, representada pel seu director i bon amic, Josep Antoni Fluixà Vivas, fidel col·laborador de l'activitat cultural de la Malva.

L'exercici 06-07 va dur un nou canvi a la presidència de la falla, en esta ocasió, Mariano Escudero Candel, qui va contar al seu costat com a fallera major a Yaiza Cáceres Castillo, que ja havia sigut fallera major infantil a l'exercici 91-92. El president infantil va ser Miguel Ángel Martínez Valls, i la fallera major infantil Aina Romera Castillo. Un exercici més repetiren en els monuments els artistes Alfredo Bernal i Carlos March. La XIV setmana cultural va tenir com a referent de les seues exposicions a Jaume I, tant a l'arxiu, com a la casa de la cultura on commemoràrem el 730 aniversari de la mort del rei a Alzira. Per segona vegada en el llibret ferem doblet, i guanyàrem el primer premi a Alzira i a València. La revista Pensat i Fet ens atorgà el premi Bernat i Baldoví de llibret de falla. Rebérem per part del bloc de progrés Jaume Ii del Bloc Nacionalista Valencià el guardó murta, per la nostra trajectòria cultural en defensa de la llengua i tradicions. El Faller d'honor especiald'esta edició va ser l'arxiver municipal i cronista de la ciutat, Aureliano Lairón Pla. Es va convocar per primera vegada, en col·laboració amb l'Associació d'Estudis Fallers,el Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Pego Salvador Bolufer Femenia.

I arribem al punt i final en este recorregut, l'exercici actual el 07-08, en el qual continua de president Mariano Escudero Candel, i la fallera major és Marta Sanchis Castillo, la fallera major infantil, Núria Cassasús Torremocha i el president infantil Jaime Bohigues Valls. En el monument gran repetix Alfredo Bernal, i la falla infantil la plantarà l'artista alzireny Fernando Llopis Torres. La XV setmana cultural va estar dedicada a la contaminació i al medi ambient. En el monument gran: 2n premi de 2ª secció i en el monument infantil: 5é premi de 2a secció. Per primera vegada ix al carrer el nostre llibret amb un nom, cosa, que fins ara no ho havia fet, aleshores i des d’este moment, el llibret de la Malva, passa a denominar-se Tró d’avis, i de bell nou guanya el premi al millor llibret d'Alzira i 2n premi de la Comunitat Valenciana.

Es va covocar el II Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta alzireny, Antoni Lluis Martínez Furió. Per primera vegada, es canvià el format de Faller d’Honor Especial, i passà a denominar-se Guardó d’Or, que en esta primera ocasió, fou entregat, al músic i compositor alzireny Jose Grau Benedito Amb motiu de la celebració de 25 aniversari, la falla convocà un setmana cultural especial al mes febrer, dedicada exclusivament a la falla, fou la setzena edició, i totes les exposicions i actes giraren al voltant de l’efemérides. Açò ha estat tot, 25 anys de festa, de cultura, de tradicions, d'amics, 25 anys que els donem per bons, esperant poder complir molts més. El que passarà des d'ara ja li ho contarem més endavant. Moltes coses s’hauran quedat en el tinter, com els concursos de betlems, els de narrativa, els de còmics, els cursos de valencià al nostre casal,les excursions, les paelles, festes infantils, el xiringuitos, la publicació de llibres, les xarangues, les disfresses de les calvalcades i una gran infinitat d’actes públics i privats que al llarg de 25 anys hem fet. Els qui estem orgullosos de ser de la Malva donem per ben gastats tant els nostres minuts com els nostres diners. Hem treballat de valent, hem aconseguit crear un model de falla, ni millor ni pitjor,tant sols diferent, hem guanyat amics, hem sumat esforços, alegries i moltes il·lusions, hem vist nàixer i créixer els nostres fills, i fins i tot alguns tenim la sort de veure'ls com són presidents o falleres majors de la comissió infantil. Al final de tot ens queda l'orgull i la satisfacció de pertànyer a esta gran comissió, i de poder-ho compartir amb un bon grapat d'amics.

Potser que en l'exercici 2008-09, s'acabara una etapa de la falla, o millor dit en començara una de nou, ja que es va produir un canvi generacional tant en la presidència, com a la junta directiva. José Carlos Gimenez Gromaz, fou nomenat president de la comissió, la fallera major va ser Maria Amparo Parada Buendia, la fallera major infantil Natalia Verdú Garés, i el president infantil Carlos Gimenez Bohigues, fill del nostre president. Es va dur a terme allà pel mes de febrer, la XVII setmana cultural, amb una exposició sobre la ruta dels monestirs i el pas del pobre Es va fer concessió del Guardó d'Or Falla Plaça de la Malva 2009 a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.L'acte comptà amb la presència de la presidenta de l'AVL, Ascensió Figueres Górriz. També es va convocar la III edició de premi Malva, al millor poema satíric, escrit en un llibret de falla, que va guanyar el poeta de Gandia, Josep Gonga. Cal resenyar que es convocà XI edició del concurs de narrativa juvenil, i la XVI del concurs de targetes de nadal. El tro d'avis 2009, llibret de la falla, va tornar a fer doblet, 1er premi millor llibret a Alzira, i 1er premi a la Comunitat Valenciana Com era un any de canvis, en els artistes també ho ferem, Juane Cortell, plantà el monument en 2ªB, amb el lema: Voluntaris pel valencià, i va guanyar el 1er premi. Amb el monument infantil, també en 2ªB, Santiago Salazar, va guanyar el quart premi.

Continuarà...

Miguel Ángel Martínez Tortosa