Falla Plaça Malva

Història de la Falla


Anant ja al gra de la història de la nostra falla he de dir que segons consta al llibre d’actes tot va començar un 9 de maig de 1983, data fundacional de la primera comissió, que formaren un grup de matrimonis, convertint en realitat un somni que havia nascut el 19 de març, veient la “cremà” d’una falla, i de sobte algú va dir, - I perquè no hem fem una al nostre barri?-, dit i fet.


La Malva


Exercici 1983 - 1984

La primera comissió va estar presidida per Salvador Salvador Goig (EPD), sent la fallera major Mercedes Valls Julio. El primer president infantil fou Agustín Soriano Clari, i la fallera major infantil, Sonia Piera Ferreres. 29 fallers i 11 falleres formaren el cens de la falla.

Hi ha una data molt significativa en la Malva, la del 7 de gener de 1984, data en la qual tota la comissió va eixir per primera vegada en comitiva, per celebrar al Gran Teatre, l'acte de presentació de les seues falleres majors. L'endemà, 8 de gener, es va fer la presentació infantil. Els primers presentadors van ser els fallers de la comissió, Vicente Solves Mortes i Vicente Roses Fayos. La fi de festa va consistir en un sopar per a fallers i invitats que es va fer en un local cedit pel Sr. Coll a la plaça de Dolç.

El brodat del primer estendad de la falla va costar 35.000 pessetes i va ser apadrinat pel Sr. Antonio Gradolí i la seua dona.

Els dos primers fallers de la Malva de la Junta Local Fallera d'Alzira van ser, Enrique Pellicer Montalvá i Jerónimo Velez Algaba.

Amb data de 26 de gener de 1984, la comissió acorda per unanimitat fer al primer Faller d'Honor en la persona de Luis Suñer Sanchis.

El primer sopar dels Fallers d'Honor amb orquesta es va celebrar el 3 de març de 1984 en el Club de Tenis d'Alzira.

La primera falla gran, i també l'infantil, van ser construïdes per l'artista alzireny Salvador Soria obtenint dos accèssits en la tercera categoria de les falles. El lema de la falla gran era 'El bateig de la falla', lema que també utilitzaren per a eixir en la Cavalcada del Ninot. Com a curiositat cal dir que la falla gran va ser contractada per 300.000 mil pessetes i l'infantil, per 50.000.

Hi ha un altre fet significatiu que marcarà un poc, a la comissió i és que les reunions setmanals es feien dijous, perquè poguera assistir Javier el forner. Així mateix, a les reunions assistien els matrimonis, i les reunions es feien al garatge del president, a la mateixa Plaça Malva, 3, i els dies de falles el casal quedava instal·lat al carrer Malva 21.

Aquell primer any, van tindre molts problemes per tal de contractar els músics. Al final poguérem firmar a una xaranga de Castelló de Rugat per 3.000 pessetes cada músic en un total de vint components. El total 60.000 pessetes. Això sí, es va quedar per compte de la falla anar a dur-los i tornar-los, i donar-los a menjar cada dia.

Exercici 1984 - 1985

El segon any, exercici 84-85, continuà presidint-lo Salvador Salvador Goig, prenent el relleu de fallera major, la seua germana Sílvia Valls Julio. La fallera major infantil fou la xiqueta Ana María Torres Puig i el president infantil Enrique Pellicer Rubio.

Els monuments foren de bell nou confiats a l'artista Salvador Soria, que va ontindre dos accèssits en les falles que estaven en tercera categoria.

Aquell any es feren gestions perquè la padrina de l'estendard infantil fora, Maria Dolores Giles Álvarez Laviada, acceptant la proposició.

En l'acta del 15 de novembre es diu que el Gran Teatre de la nostra ciutat va patir un incendi i, per tant, no es podria fer allí la presentació de les Falleres Majors. La presentació de la falla es va dur a terme el 12 de gener de 1985, en la Sala Entre Naranjos, un lloc situat darrere del camí l'arena. Aquella nit va ser una de les més gelades que es recorden.

Exercici 1985 - 1986

I allà que vingué el tercer any, exercici 85-86, i continuà un any més presidit per Salvador Salvador Goig, sent acompanyat per Eva Maria Fuster Albentosa, com a fallera major. La fallera major infantil fou la seua germana Noelia Fuster Albentosa, i el president infantil va ser el xiquet Jorge Fernández Blesa.

Aquell any canviaren d'artista faller, sent l'autor dels monuments el també alzireny Rubén Gómez Aranda, obtenint un accèssit en la tercera categoria tan en la gran com en l'infantil.

Exercici 1986 - 1987

I amb l'exercici 86-87, es posa fi als quatre anys de president que va exercir Salvador Salvador Goig. Aquell any la fallera major va ser Ana Maria Montalvà Monsalve. El president infantil fou el xiquet Alejandro Acosta Carabantes, i la fallera major infantil Zaira Cano Ull.

L'artista faller fou en aquella ocasió el també alzireny Salvador Sanjuan, obtenint un accèssit en la tercera categoria, tant en la gran, com en l'infantil. Cal ressenyar que el remat d'aquella falla gran va ser famós per a la nostra comissió, ja que el camell no feia més de metre i mig d'alçada i fou salvat de les flames per voluntat popular i passejat en molts actes de la falla. Desgraciadament, aquell camell va desaparéixer en la riuada de novembre d'aquell mateix any.

Exercici 1987 - 1988

La falla sense adonar-se'n havia complit una etapa, la del naixement i la consolidació, però la comissió necessitava saba nova i jove, i allò és el que va aportar el nou president José Manuel Rubio Albentosa, i el seu equip. José Manuel ha estat i continua sent una de les figures claus de la nostra falla, un home incansable, incombustible, ple d'idees, però sobre tot un faller de soca real.

Aquell primer exercici seu fou el 87-88 i el destí va jugar una mala passada, ja que el 4 de novembre de 1987, el Xúquer es va passejar senyorialment per tota la nostra ciutat, i la Junta Local Fallera, va decidir que aquell any no es plantaren falles a Alzira, per la qual cosa van repetir les falleres majors de l'any anterior.

Exercici 1988 - 1989

I l'exercici 88-89 va ser l'estrena de veritat per al nou president José Manuel Rubio Albentosa, i va tindre la gran sort que aquella estrena com a president fora compartida per la seua dona Mari Lluch Ramírez Puerto, com a la seua fallera major. La fallera major infantil fou Lorena Casterà Cuenca, i el president infantil, Sergio Dàries Fontana.

Els monuments d'aquell any, foren confiats al també artista alzireny, Salvador Agustí Pau que obtingué dos accèssits en cadascuna de les falles que estaven en la tercera categoria.

Este exercici el podrien catalogar com a fonamental en la història de la nostra falla, ja que es produïren uns fets molt significatius que marcarien per sempre la Malva.

El primer d'ells va ser la confecció per primera vegada d'un llibret de falla, amb el qual participàrem en el concurs de la J L F, i guanyà en aquella participació, el tercer premi, la qual cosa ens va animar i ens va obrir el llibret com a una senya d'identitat de la nostra falla.

També encetàrem aquell any la primera de les publicacions de llibres dedicats als nostres Fallers d'Honor, "Alzira Pretèrita", basat en una col·lecció de fotografies antigues d'Alzira, que duien la seua explicació feta pel bon amic Salvador Andrés i Pascual.

La presentació de la fallera major la férem a l'Institut Josep Maria Parra, i per primera vegada férem un quadre escènic, amb la" "Sinfonia del Nuevo Mundo”. Aquell també va ser el nostre punt de partida en les presentacions falleres.

Com a colofó d'aquell any, cal ressenyar que la Malva també creà la figura del seu Faller d'Honor Especial, recaient el primer nomenament, en el Capità General de la III Regió Militar, Andrés Freire Conde i la seua distingida dona Esclavitud Garcia Sidón. Com a anècdota cal destacar que aquell sopar de fallers d'honor, assistiren al Club de Tenis més de tres-centes persones, comptant entre els invitats, a més a més dels esmentats, el covernador Militar de la província, el Cap d'Estat Major de la Defensa, i les seues respectives dones.

Aquell any el recordarem perquè va ploure els tres dies de falles, alguns ninots quedaren desintegrats, i la “cremà” va ser molt complicada a causa de l'aigua. El dia 20 de març, va amanèixer amb un sol que badava les pedres.

Exercici 1989 - 1990

L'exercici 89-90 el va continuar presidint José Manuel Rubio Albentosa, la fallera major fou Dora Albado Monerri. La fallera major infantil va ser la xiqueta Maria Amparo Parada Buendia, i el president infantil, Juan Salvador Moncho Goig.

Els monuments fallers van ser encarregats un altra vegada a l'alzireny Salvador Agustí Pau, obtenint dos accèssits en cadascuna de les falles que estaven en la tercera categoria.

Aquell any en la presentació de les falleres majors al Gran Teatre, férem el primer gran decorat, representant l'entrada d'un hort.

Al llibret, a pesar de les nostres il·lusions obtinguérem el quart premi en el concurs de la JLF d'Alzira, la qual cosa no ens va desanimar, tot el contrari, ens va encoratjar per treballar més de valent.

La Fallera d'Honor Especial d'aquell any va ser l'actriu alzirenya Elisa Ramírez, que assistí al sopar homenatge que li vam retre al Club de Tenis.

Aquell any, obsequiàrem als nostres Fallers d'Honor amb la reedició de la revista “Xúcar” apareguda a la nostra ciutat allà per l'any 1935, l'edició va ser tot un èxit i va quedar esgotada.

Exercici 1990 - 1991

I apleguem a l'exercici 90-91, un altre any presidit per José Manuel Rubio Albentosa, sent la fallera major, Isabela Álvarez Muñoz, la fallera major infantil, la xiqueta Paula Sanchis Aguilar, i el president infantil Eduardo Juan Aguilar.

Per primera vegada eixírem fora d'Alzira per construir els nostres monuments, en aquella ocasió a Cullera, i l'artista va ser Fernando Roda Martorell, que va obtindre un primer accèssit en la tercera categoria. En la infantil també va guanyar un primer accèssit en la tercera categoria.

En aquell exercici la falla ja comptava amb un cens de 70 fallers i 80 falleres, no deixaven de créixer.

En la presentació de les falleres majors, reproduírem a mida real la façana de la Casa de la Cultura, i després l'interior del pati porticat.

Cal destacar que en la falla es va crear un grup de teatre que representava una peça en l'acte de presentació.

Per primera vegada aconseguírem aquell any el primer premi al concurs de llibret de la JLF, des d'aquella data fins hui, no hem deixat d'aconseguir premis pel nostre llibret.

El Faller d'Honor Especial d'aquell exercici va ser el Club de Balonmano Avidesa, que militava a la Divisió d'Honor, i que recentment havia quedat campió de la Copa del Rei. Al sopar va assistir el seu president Pepe Ibarra. Les falleres majors i els presidents, feren la treta d'honor en un partit de lliga contra el Teka de Santander.

Una nit de falles es presentaren al nostre casal tot l'equip, amb els internacionals: Sveinsson, Stinga i Voinea, els espanyols Esquer, Alemany, Selma, Fort, Otero, Hernández, Cañadilla, Sarrió, Santos, Andreu, Panadero, Peg, i l'entrenador, César Argilés, amb els quals compartírem una vetlada molt agradable.

Exercici 1991 - 1992

I entrem en un nou exercici faller, el 91-92, un any més José Manuel Rubio Albentosa, estava al capdavant de la comissió. La Fallera Major va ser Carmen Castillo Peris, la fallera major infantil la seua neboda Yaiza Cáceres Castillo, i el president infantil va ser José Manuel Rubio Ramírez, fill del nostre president.

El monument gran el va fer Fernando Roda Martorell, de Cullera, i aconseguí el segon premi de la segona secció. La falla infantil va ser construïda a Xàtiva per un grup d'entusiastes artistes que s'anomenaven Va.Cli.Ve. Amb aquell monument guanyàrem el primer premi de la segona secció i el millor ninot de la seua categoria.

En el llibret de la falla, tornàrem a guanyar el primer premi a Alzira.

El Faller d'Honor Especial d'aquell any fou l'escriptor Eduard Soleriestruch, al qui li vam retre un sopar homenatge en el Club de Tenis d'Alzira.

Eixe any, al Gran Teatre, en la presentació de les nostres falleres, reproduírem la façana de l'Ajuntament, i l'interior del saló noble amb el seu teginat.

Exercici 1992 - 1993

I ens endinsem en un nou exercici, el 92-93, José Manuel Rubio Albentosa, continuà al capdavant de la Malva, la fallera major va ser Eva Roses Bohigues, la fallera major infantil, Marta Sanchis Castillo, i el president infantil Luis Juan Aguilar.

Aquell any commemoràrem el deu aniversari de la falla. Férem com a decorat en la presentació de les nostres falleres, al Gran Teatre, les muralles d'Alzira, i l'interior d'un palau àrab. Dalt de l'escenari es feren una foto totes les falleres majors i presidents dels deu anys.

Pel que fa al llibret, era la primera vegada que el férem amb format gran, a més a més aquella edició anava dedicada al Rei en Jaume, i era en forma d'un pergamí, que va donar molt d'impacte. En el concurs de la Junta local Fallera, guanyàrem el primer premi, i per primera vegada la Generalitat Valenciana, va convocar un concurs per a la promoció i ús del valencià, en aquella primera edició, obtinguérem el 6é premi.

El Faller d'Honor Especial d'aquell any, va ser l'humorista valencià "Don Pio", qui ens va delectar amb una vetlada fantàstica al nostre casal, aleshores en la finca de Coll a la plaça de Dolç.

El monument gran va ser obra de l'artista xativí, Manolo Vallín, amb un primer accèssit en la segona categoria i la falla infantil la feren de bell nou, Va.Cli.Ve. i van aconseguir una altra vegada el primer premi de la segona categoria.

Cal ressenyar que en estos anys, féiem les “despedides” de final d'exercici a Chella, al restaurant la Font, on patinàvem, féiem la paella, i jugaven al futbol, casats contra fadrins, amb espectadores d'excepció, i fins i tot dúiem la xaranga per fer passacarrers.

Exercici 1993 - 1994

Entrem en l'exercici 93-94, un any més el president de la comissió, José Manuel Rubio Albentosa, la fallera major va ser la seua neboda Maria Isabel Pellicer Rubio, la fallera major infantil Rebeca Casterà Cuenca, i el president infantil Emilio Picot Selfa.

Este any els monuments són obra de Manuel Vallín, i obté el primer premi en la secció segona de les falles infantils. Cal ressenyar els problemes que tinguérem en la falla gran, ja que l'artista va estar a punt de no acabar la falla per a la “plantà”; així i tot, va obtindre un primer accèssit en la segona categoria.

En el llibret cal mencionar que des de l'any anterior es col·leccionava manualment al casal per part dels fallers de la comissió. En esta edició i davant de la incredulitat de molts la JLF ens atorgà el segon premi, mentrestant, a València, al concurs de la Generalitat Valenciana, ens donà brillantment el primer premi de tota la Comunitat. Valenciana. Aquell fet va produir una gran festa a la nostra falla, que celebràrem de manera grandiosa. El llibret com a novetat incloïa una edició satírica d’ “El Malvante, el Falleril Valenciano”.

En la presentació de les falleres majors reproduírem l'antic mercat al detall, i el desaparegut Teatre Casablanca.

El Faller d'Honor Especial d'eixe any va ser Ferran Belda, periodista i director del Levante El Mercantil Valenciano.

La Junta Local Fallera va commemorar el seu 50 aniversari, i un dels actes que va promoure va ser un Ral·li Humorístic, del qual la nostra comissió es va endur el primer premi.

La falla, aquell exercici ja comptava amb 181 fallers i 76 infantils.

Es crea la I Setmana Cultural, així com es crea un Concurs Nacional de Fotografia, i una exposició d'indumentària tradicional valenciana. Les exposicions van tindre lloc a la Gallera. Cal ressenyar que a pesar de ser esta data la de la creació de la primera setmana cultural, la falla havia realitzat altres activitats culturals al seu casal i sense tanta difusió com les que vindrien en anys vinents.

Exercici 1994 - 1995

I seguim amb l'exercici 94-95, que a la fi seria l'últim que José Manuel Rubio Albentosa, estaria com a president de la comissió. La fallera major eixe any seria una altra neboda seua, Rosa Maria Peris Part. La fallera major infantil fou Sandra Escudero Garrigues i el president infantil Salvador Sanchis Olaso.

I canviem novament d'artistes fallers, el monument gran se li encarrega al xativí Miguel Ángel González Moracho, que va obtindre un segon accèssit en la segona categoria i l'infantil a l'alzireny Bernat Estela Parra, que va guanyar un segon premi en la segona categoria i el milor ninot de secció.

En la presentació de les falleres majors recreàrem el Gran Teatre com a decorat, dins del mateix Gran Teatre, inclús afegírem un tercer decorat, i reproduírem el Monestir de la Murta.

Continua eixe any convocant-se un saló nacional i un altre provincial de fotografia, es du a cap la II Setmana Cultural, amb un ample espectre d'actes.

S'edita un nou llibre dedicat als Fallers d'Honor, en este cas fou la història del Monestir de la Murta, del pare Morera.

El Faller d'Honor Especial d'aquella edició va ser el mestre cuiner de l'Alcúdia, Antonio Galbis.

En el llibret aquell exercici tornàrem a guanyar el primer premi al concurs d'Alzira, i a València obtinguérem un meritori segon premi.

Exercici 1995 - 1996

L'exercici 95-96 es va obrir una nova etapa, ja que va hi hagué canvi de president, Miguel Ángel Martínez Tortosa, es va fer càrrec de la presidència, al seu costat i com a fallera major, va estar Maria Ángeles Castillo Peris, la fallera major infantil va ser Carla Sanchis Castillo i el president infantil Sergio Alfonso Sanfrancisco.

En els monuments repetiren els artistes de l'any anterior. Miguel Àngel Gozalbes Moracho va aconseguir un segon accèssit en la segona categoria i també el millor ninot de secció. Bernat Estela torna a guanyar un segon premi en la segona categoria infantil i també el millor ninot de secció.

En el llibret de la falla guanyàrem el primer premi al concurs d'Alzira, i el tercer a València.

Per primera vegada, la Falla Plaça Malva comptava amb una Fallera Major d‘Alzira, i va ser Rebeca Casterá Cuenca que l’exercici 1995-96 va ser elegida Fallera Major Infantil d’Alzira.

Es va celebrar la III Setmana Cultural.

Guanyàrem el primer premi al concurs de Teatre en valencià que organitzà la Junta Local Fallera, 'La Malva Teatre interpretà l'obra escrita pel faller, Raúl Calabuig, 'Torna'm la pilota'.

El Faller d'Honor Especial d'aquell any fou el gran pilotari valencià, Paco Cabanes "el Genovés", que va assistir al sopar homenatge amb la seua dona.

En la presentació de les falleres majors reproduírem la façana, i el Saló Àrab de la Gallera.

La falla no parava de créixer, en aquell any ja érem 276 fallers.

Exercici 1996 - 1997

I passem a l'exercici 96-97, Miguel Ángel Martínez Tortosa, va repetir com a president, sent Mari Carmen Sanfrancisco Vila, la seua fallera major, José Calafat Monerri, el president infantil, i Carolina Soto Quirce la fallera major infantil.

Aquell any canviàrem d'artista en el monument gran, i ens n'anàrem cap a Sueca al taller de Vicente Gutierrez (Guti), que va obtindre un tercer accèssit en la tercera categoria i en l'infantil continuà un any més Bernat Estela, amb un segon premi en la segona categoria.

En el llibret aquell any, guanyàrem el segon premi a Alzira, i el seté a València.

A més a més, la revista degana de la premsa fallera de València, "Pensat i Fet" ens atorgà el premi Carles Salvador, en la defensa de la nostra llengua.

Es va nomenar Faller d'Honor Especial al poeta alzireny Josep Ballester Roca.

Editàrem per als Fallers d'Honor, una edició del llibre d'Alzira de Vicent Andrés Estelles.

Duguérem a terme la IV Setmana Cultural, en la qual es va construir una maqueta del Monestir de la Murta, que després donàrem al museu, lloc on continua exposant-se.

En la presentació de les falleres majors, reproduírem l'estació del tren d'Alzira.

Exercici 1997 - 1998

I arribem al tercer any consecutiu, exercici 97-98, on Miguel Ángel Martínez Tortosa, va presidir la falla. Al seu costat, com a fallera major va estar Mari Carmen Torremocha Piera, i la infantil, la filla d'esta, Mari Carmen Casasús Torremocha, sent el president infantil Sergio Parada Buendia.

Vicent Gutierrez "Guti" va repetir en el monument gran, amb un tercer premi en la tercera categoria i canviaren d'artista en la infantil i es va fer càrrec Vicente Gomar de la Pobla LLarga, que va obtindre un segon premi en la segona categoria.

Amb el llibret de la falla de bell nou guanyàvem el primer premi a Alzira, i a València obtinguérem un meritori tercer premi.

La revista "Pensat i Fet", ens atorgà el premi Ricard Sanmartin a la iniciativa fallera.

En la presentació de les nostres falleres majors reproduírem el pont de ferro, i un paisatge futurista simulant una peixera.

El Faller d'Honor Especial d'aquell any va ser el quatre vegades campió del món de motociclisme, Jorge Martínez Salvadores"Aspar".

També aconseguírem guanyar el primer premi al Concurs de Teatre en valencià de la Junta Local Fallera amb l'obra del faller de la Malva, Raúl Calabuig, 'L'últim assaig'.

A més a més, celebràrem la V Setmana Cultural.

Exercici 1998 - 1999

L'exercici 98-99 dugué canvi de presidència a la falla, ja que José Parada Martínez, passà a ser el nou president. Al seu costat va estar la fallera major Yolanda Hernando Carrasco, la fallera major infantil va ser Carolina Soto Quirce, i el president infantil, Sergio Parada Buendia, fill del president.

En els monuments repetiren els dos artistes, Guti, en la gran, amb un seté premi en la tercera categoria, i Gomar, amb un segon premi en la segona categoria.

Com a novetat cal ressenyar que eixe any no ens va tocar en sorteig el Gran Teatre, i per primera vegada férem la presentació fora d'Alzira, més en concret en la Casa de la Cultura de l'Alcúdia. Allí mateix férem la representació d'un monument molt típic d’esta població com és la seua sénia gegant.

Cal ressenyar com a cosa típica de la Malva les torrades enmig de plaça, per Sant Antoni, on es convida a tot el veïnat.

En el llibret tornàrem a guanyar a Alzira i a València guanyàrem el seté premi.

Seguíem amb les nostres activitats, la VI Setmana Cultural va veure la llum.

Exercici 1999 - 2000

I arribem a l'exercici 99-00 any mític per allò del canvi de mil·lenni, i per no ser menys nosaltres també tinguérem canvi en la presidència. Raül Calabuig Suñer, es feia càrrec de la mateixa, al seu costat la fallera major va ser Mari Carmen Dalmau Ortiz. La fallera major infantil va ser Noemí Alfonso Sanfrancisco, i el president infantil Maikel Hidalgo Sansaloni.

Els artistes fallers foren en aquell any, Salvador Agustí, del monument gran, amb un 9é premi i el faller de la Malva, Carlos March Gomis, el de la infantil, que va guanyar un tercer premi en la primera categoria.

Aquell any estrenàrem el casal del carrer Sant Vicent.

Cal recordar en eixos vint-i-cinc anys el pas per tots els casals, des de la caseta de Salvador a la plaça Malva, al local de Dorita en el carrer Malva, 3, al casal del carrer Sant Jaume, o el local de Coll en la plaça de Dolç.

En el llibret obtinguérem el tercer premi a Alzira i un desé premi al concurs de València.

Aquell any férem la VII Setmana Cultural, amb un monogràfic de la II República i Alzira.

Exercici 2000 - 2001

I entrem de ple a l'exercici 00-01, amb la continuïtat en la presidència de Raül Calabuig Suñer, i com a fallera major Fani Montalvà Monsalve. La fallera major infantil fou Ariadna Càceres Castillo, i el president infantil Rubén Piquer Ortiz.

En els monuments fallers canviaren en la falla gran i viatjàrem cap a Carcaixent, al taller de Pepe Benavent, que plantà la falla en la tercera categoria, obtinguent un quart premi en tercera categoria. En la falla infantil continuà Carlos March, aconseguint un primer premi en segona i el premi Enginy i Gràcia.

En el llibret obtinguérem el tercer premi a Alzira i un 14é al concurs de la Generalitat Valenciana.

La VIII Setmana Cultural va estar dedicada al riu Xúquer, amb un monogràfic que va ser exposat a la casa de la cultura. Cal destacar que a l'acte de clausura de la mateixa, va vindre a Alzira per primera vegada la muixeranga d'Algemesí, i va fer per la plaça Major i sobre tot davant de Sant Bernat i les germanetes els fantàstics castellets. També realitzàrem una maqueta a escala del desaparegut pont de Sant Gregori, la qual cedírem i encara està exposada al museu municipal.

Organitzàrem per primera vegada el concurs de Postals de Nadal per a tots els escolars d'Alzira.

Aquella edició el Faller d'Honor Especial va ser Julián Perea, impulsor de l'halterofília a Alzira, i que tants campions ha donat a este esport. Va estar present al sopar i va rebre l'homenatge.

Exercici 2001 - 2002

L'exercici 01-02 va estar de nou presidit per Raül Calabuig Suñer, que va tindre com a fallera major a Esther Ugarte Hernández. La fallera major infantil va ser la xiqueta Sandra Moll Montalvà i el president infantil Sergio Santamaria Gisbert.

En el llibret obtinguérem el 4t premi al concurs d'Alzira, i el 5é al de València.

A més a més, fórem campions d'escacs i de truc al campionat de jocs de saló de la JLF.

La IX Setmana Cultural va estar dedicada als esports en la nostra ciutat, sota el títol cent anys d'esports a Alzira.

En la falla gran repetírem amb Pepe Benavent, que obtenia un 7é premie en la categoria 2B, i en la infantil Carlos March guanyava el primer premi en la primera secció infantil.

El Faller d'Honor Especial d'aquell any fou el Grup de Danses d'Alzira.

Exercici 2002 - 2003

I arribem a l'exercici 02-03, amb un nou canvi de president, en este cas Jaume Bohigues Agustí, qui va comptar amb la seua dona Mercé Valls Julio com a fallera major, amb la circumstància que esta va ser la primera fallera major de la falla l'any 84. El president infantil va ser Javier Valls Albado i la fallera major infantil Melanie Torres Mariner.

En els monuments repetiren els dos artistes tant Pepe Benavent, com Carlos March. En la gran obtingueren un 10é premi en segona categoria, i en la infantil un 3r en especial.

Tous, amb una exposició a la Casa de la Cultura, i un DVD amb imatges d'esta, que anava dins del llibret de la falla, que va obtindre el primer premi a Alzira i el 5é a València.

En aquella ocasió i com a Fallers d'Honor Especials, tinguérem a bé oferir el nostre homenatge a aquelles persones sacrificades que viuen el món de la festa des de fora, com són el Parc de Bombers d'Alzira, que ens honraren amb la seua presència en el sopar de gala.

Exercici 2003 - 2004

I pas a pas arribem a l'exercici 03-04 on Jaume Bohigues Agustí repetia en el càrrec de president, en esta ocasió la seua fallera major va ser Sandra Escudero Garrigues, sent la fallera major infantil la seua germana Carolina Escudero Garrigues, i el president infantil José Francisco Torán Navarro.

En el monument gran pegàrem un bot de qualitat i entràvem per primera vegada en la primera secció de la mà de l'artista de Xàtiva Alfredo Bernal, i la veritat és que no ens va anar gens malament, ja que obtinguérem un segon premi, i el millor ninot de secció i el ninot indultat d'Alzira de les falles grans. En la falla infantil, un any més, Carlos March repetia en la secció especial, guanyant un tercer premi.

La XI Setmana Cultural va tindre tres meravelloses exposicions, una sobre la taronja anomenada la Fruita Daurada, de Vicent Abad, l'altra una exposició de fotografies de Rovira, Alzira Passat i Present, i per últim un homenatge al creador del Pumby J. Sanchis. Com a novetat cal ressenyar que des d'este any la setmana cultural obrí el seu pòrtic un dia abans, i inaugurà una exposició al nou Arxiu Municipal, en aquella ocasió 'Diari d'una evolució: la premsa'.

El Faller d'Honor Especial d'aquell any va ser el polític alzireny i aleshores conseller de Territori i Habitatge, Rafael Blasco Castany, que va acudir acompanyat de la seua distingida dona, Consuelo Ciscar.

Aquell any férem doblet en el llibret per primera vegada en la nostra història, ja que guanyàrem el primer a Alzira i a València.

Exercici 2004 - 2005

Este any té una singularitat, ja que comença com a president Jaume Bohigues Agustí, però el 3 de juny i després de presentar la seua dimissió per motius de salut, s'elegix president a Miguel Ángel Martínez Tortosa, que ja ho va ser als anys 96, 97 i 98. La fallera major repetia en el càrrec, la senyoreta Sandra Escudero Garrigues. La fallera major infantil va ser Carmen Maria Sanchis Castillo, i el president infantil, Andreu Romera Castillo.

Alfredo Bernal repetia en primera amb un quart premi i millor ninot de secció i en la falla infantil, Carlos March, en especial, va guanyar un tercer premi.

En el llibret un nou primer premi a Alzira ens omplia de goig i no menys un segon premi a València.

La XII Setmana Cultural va exposar a l'arxiu les exposicions 'La premsa d'Alzira' i 'Història del llibret de falla'. I a la Casa de la Cultura dos exposicions una sobre la mel com a un producte tradicional i l'altra sobre les nostres muntanyes.

El Faller d'Honor Especial d'aquell exercici se li concedí a l'empresa alzirenya Hilaturas Presencia, per la seua fidelitat, ja que sempre havia estat al nostre costat.

Exercici 2005 - 2006

L'exercici 05-06 va dur nou canvi de president en la persona de Salvador Piquer Navarro, sent la fallera major Amparo Almela Roselló, la fallera major infantil Carla Moll Montalvà, i el president Àlex Calabuig Langa.

De bell nou repetiren artistes Alfredo Bernal i Carlos March en els monuments. En la gran obtinguérem un quart premi en la segona categoria i Enginy i Gràcia; en la infantil, també un quart, però en categoria especial.

La XIII Setmana Cultural va exposar a l'arxiu l'exposició 'Homenatge a les Falles d'Alzira', després del reconeixement aquell any com a Festes d'Interés Turístic Nacional. A la Casa de la Cultura es va exposar un magnífic treballsobre la Vall d'Aigües Vives.

Al llibret repetíem un nou primer premi a Alzira i un fabulós tercer premi a València.

La Revista Pensat i Fet ens atorgà el premi Estoreta Velleta de falles infantils, pels nostres treballs plasmats en l'edició d'un quadern didàctic sobre el poema explicatiu de la falla.

El Faller d'Honor Especial d'aquell any va ser la Fundació Bromera, representada pel seu director i bon amic, Josep Antoni Fluixà Vivas, fidel col·laborador de l'activitat cultural de la Malva.

Exercici 2006 - 2007

L'exercici 06-07 va dur un nou canvi a la presidència de la falla, en esta ocasió, Mariano Escudero Candel, qui va contar al seu costat com a fallera major a Yaiza Cáceres Castillo, que ja havia sigut fallera major infantil a l'exercici 91-92. El president infantil va ser Miguel Ángel Martínez Valls, i la fallera major infantil Aina Romera Castillo.

Un exercici més repetiren en els monuments els artistes Alfredo Bernal i Carlos March. En la gran obtinguérem un segon premi i premi Enginy i Gràcia, en la segona categoria i en la infantil, un 5é, també en la segona categoria.

La XIV Setmana Cultural va tindre com a referent de les seues exposicions a Jaume I, tant a l'Arxiu, com a la Casa de la Cultura on commemoràrem el 730 aniversari de la mort del rei a Alzira.

Per segona vegada en el llibret férem doblet, i guanyàrem el primer premi a Alzira i a València.

La revista Pensat i Fet ens atorgà el premi Bernat i Baldoví de llibret de falla. Rebérem per part del Bloc de Progrés Jaume I i del Bloc Nacionalista Valencià el Guardó Murta, per la nostra trajectòria cultural en defensa de la llengua i tradicions.

El Faller d'Honor Especial d'esta edició va ser l'Arxiver Municipal i Cronista de la Ciutat, Aureliano Lairón Pla.

Es va convocar per primera vegada, en col·laboració amb l'Associació d'Estudis Fallers, el Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Pego Salvador Bolufer Femenia.

Exercici 2007 - 2008

I arribem al punt final en este recorregut, l'exercici actual el 07-08, en el qual continua de president Mariano Escudero Candel, i la fallera major és Marta Sanchis Castillo, la fallera major infantil, Casassús Torremocha i el president infantil Jaime Bohigues Valls.

En el monument gran repetix Alfredo Bernal, amb un 2n premi de 2a categoria. i la falla infantil la plantarà l'artista alzireny Fernando Llopis Torre, que obtingué un 5é premi també en segona.

La XV Setmana Cultural va estar dedicada a la contaminació i al Medi Ambient.

Per primera vegada ix al carrer el nostre llibret amb un nom, cosa, que fins ara no ho havia fet, aleshores i des d’este moment, el llibret de la Malva, passa a denominar-se Tro d'avís, i de bell nou guanya el premi al millor llibret d'Alzira i 2n premi de la Comunitat Valenciana.

Es va convocar el II Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta alzireny, Antoni Lluís Martínez Furió.

Per primera vegada, es canvià el format de Faller d’Honor Especial, i passà a denominar-se Guardó d’Or, que en esta primera ocasió, fou entregat, al músic i compositor alzireny, José Grau Benedito.

Amb motiu de la celebració de 25 aniversari, la falla convocà una Setmana Cultural especial al mes febrer, dedicada exclusivament a la falla, fou la setzena edició, i totes les exposicions i actes giraren al voltant de l’efemèride.

Açò ha estat tot, 25 anys de festa, de cultura, de tradicions, d'amics, 25 anys que els donem per bons, esperant poder complir molts més. El que passarà des d'ara ja li ho contarem més endavant. Moltes coses s’hauran quedat en el tinter, com els concursos de betlems, els de narrativa, els de còmics, els cursos de valencià al nostre casal, les excursions, les paelles, festes infantils, els xiringuitos, la publicació de llibres, les xarangues, les disfresses de les cavalcades i una gran infinitat d’actes públics i privats que al llarg de 25 anys hem fet. Els qui estem orgullosos de ser de la Malva donem per ben gastats tant els nostres minuts com els nostres diners. Hem treballat de valent, hem aconseguit crear un model de falla, ni millor ni pitjor, tan sols diferent, hem guanyat amics, hem sumat esforços, alegries i moltes il·lusions, hem vist nàixer i créixer els nostres fills, i fins i tot alguns tenim la sort de veure'ls com són presidents o falleres majors de la comissió infantil. Al final de tot ens queda l'orgull i la satisfacció de pertànyer a esta gran comissió, i de poder-ho compartir amb un bon grapat d'amics.

Exercici 2008 - 2009

Este exercici comptà amb un nou canvi en la presidència de la falla, José Carlos Giménez Gromaz, vas ser nomenat president de la comissió, la fallera major va ser Maria Amparo Parada Buendia, la fallera major infantil Natalia Verdú Garés i el president infantil Carlos Giménez Bohigues, fill del nostre president.

De bell nou vam canviar d’artistes fallers, la gran va ser cosa de l’artista carcaixentí Juane Cortell, guanyant aquell any el primer premi en la categoria de segona B. La falla infantil la plantà l’artista Santiago Salazar quedant 4t premi en 2B.

La XVII Setmana Cultural, del 4 al 15 de febrer de 2009, va estar dedicada a la Ruta dels Monestirs. L’acte principal de la mateixa va ser el dimecres, 11 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Aquell dia comptarem amb la presència d’Ascensión Gorriz, que, aleshores, era la presidenta de l’Acadèmia.

Per tercera vegada en el llibret férem doblet, i guanyàrem el primer premi a Alzira i a València. Les portades van ser obra de Pep Rubio Ramírez i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Aureliano Lairón, Agustín Ferrer, Miguel Á. Martínez i Raül Calabuig. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

En l'acte del ‘pasodoble’ quedarem tercers.

Es va convocar el III Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Gandia, Josep Gonga amb el poema ‘Història d’una evolució (Darwin no tenia raó)’, presentat per la Falla carrer Major – Passeig de Gandía.

Cal ressenyar que es convocà XI edició del Concurs de Narrativa Juvenil, i la XVI del Concurs de Targetes de Nadal.

Aquell any es convocà el I Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.

Este any tingué lloc la convocatòria de l’XI Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la IV Guia Didàctica.

Exercici 2009 - 2010

En este exercici va repetir en la presidència José Carlos Giménez Gromaz, sent la Fallera Major la senyoreta Sandra García Albelda i la màxima representant de la comissió infantil, la xiqueta Paula González Caballero; el president infantil va ser Miguel Ángel Torres Mariner.

Respecte als monuments, Juane Cortell (Tamanyicolor) va repetir en el monument gran i Quique Fuster va ser l’encarregat de plantar l’infantil. Els dos monuments van estar enquadrats dins de la segona categoria B de les Falles d’Alzira, quedant el gran 4t i l’infantil 6é amb el premi d’Enginy i Gràcia infantil.

Aquell any, tota la temàtica de la Falla va estar enfocada cap a la dona, i la XVIII Setmana Cultural va dur per títol, “Falla és femení” i es va dur a terme del 4 al 10 de febrer de 2010. L’acte principal de la mateixa va ser el dimecres 10 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en Milagrosa Martínez, presidenta de les Corts Valencianes, com a la dona que en aquell moment representava el càrrec polític més important en la Comunitat Valenciana. Aquell dia comptarem amb la presència de la guardonada.

Aquell any aconseguíem en el llibret, el primer premi a Alzira i el segon a València. Les portades van ser de Pep Rubio Ramírez i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Aureliano Lairón, Gil Manuel Hernández, Josep Lluis Marín, Miguel Á. Martínez i Raül Calabuig. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

Es va convocar el IV Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Pego, Salvador Bolufer Femenia amb el poema ‘Revolució del sonet (The sonet revolution)’, presentat per la Falla Avinguda Burjassot - Joaquim Ballester i Reus de València.

Aquell any es convocà el II Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.
Este any tingué lloc la convocatòria del XII Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la V Guia Didàctica.

Exercici 2010 - 2011

Per tercer any consecutiu repetia al capdavant de la comissió, José Carlos Giménez Gromaz. La Fallera Major va ser la senyoreta Carla Sanchis Castillo, la Fallera Major Infantil Maria Sanchis Fuster i el president infantil, Daniel Hernando Montalvá.

Aquell any canviarem d’artistes fallers i els encarregats de plantar el monument foren la dupla Armengol & Cimas, amb el lema ‘Recerca, desenvolupament i innovació (A+D+I), comptant amb l’explicació de la falla amb els poetes alzirenys Antoni Lluís Martínez Furió i Enric Xavier Ferrús Fayos. Els Germans Parra van ser els encarregats de plantar la falla infantil, amb el lema ‘La festa i els focs d’artifici’. L’explicació també va ser d’Antoni Lluis Martínez Furió i Enric Xavier Ferrús Fayos. Els dos monuments van estar enquadrats dins de la segona categoria B de les Falles d’Alzira. El gran va guanyar el primer premi. L’infantil també tingué el 1r premi a més a més de l’Enginy i Gràcia i el millor ninot de secció.

Aquell any tota la temàtica de la falla, anava sobre les noves tecnologies i la XIX Setmana Cultural duia per títol ‘Enganxats a la xarxa’ i es va dur a terme del 4 al 12 de febrer de 2011. L’acte principal de la mateixa va ser el dimecres 9 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en periodista i director del diari Levante EMV en l’edició de La Ribera, Bernat Clari Garrigós.

Aquell any aconseguíem doblet en el llibret, el primer premi a Alzira i a València, cinquena vegada que l’aconseguíem. Les portades van ser de Pep Rubio Ramírez i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Aureliano Lairón, Gil Manuel Hernández, Josep Lluis Marin, Miguel Á. Martínez i Raül Calabuig. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

Es va convocar el V Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta Josep M. Martínez Izquierdo, amb el títol ‘La vida i la sal’, presentat per la Falla Avinguda Burjassot - Joaquim Ballester i Reus de València.

Aquell any es convocà el III Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.

Este any tingué lloc la convocatòria del XIII Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la VI Guia Didàctica.

Exercici 2011 - 2012

Aquell any s’encetava una nova etapa en la Malva, ja que prenia possessió en la presidència el faller José Miguel Carreres Mesto. Aquell any la Fallera Major va ser la senyoreta Mari Carmen Casasús Torremocha, que ja havia sigut Fallera Major infantil en l’any 97-98. Sharon Caballero Vercher va ser la Fallera Major infantil del 2011-12 acompanyada pel president infantil Daniel Giménez Gromaz.

Respecte a les falles els dos monuments van ser plantats per l’artista Venancio Cimas. El gran va guanyar el primer premi en la segona categoria de les Falles d’Alzira, amb el lema ‘Sàtira, falles i societat’, amb la millor crítica local i el premi Enginy i Gràcia La falla infantil duia per lema ‘Història i ficció’ guanyant el 3r premi de segona. Les explicacions de les falles va ser del faller de la Malva, Miguel Ángel Martínez Tortosa.

Aquell any, la XX Setmana Cultural duia per títol ‘La veu de la ment’ i es va dur a terme del 3 al 12 de febrer de 2011. L’acte principal de la mateixa va ser el dimecres 8 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en historiador, Bernat Montagud Piera.
Dins de la Setmana Cultural, vam tindre la sort de comptar amb una exposició del gran dibuixant valencià Paco Roca. Aquell any començà a col·laborar com a comissari de les exposicions, Antonio Busquets.

Aquell any, tinguérem l’honor que una fallera infantil la comissió, Maria Sanchis Fuster, fora nomenada Fallera Major Infantil d’Alzira.

Un any més, aconseguíem doblet en el llibret, el primer premi a Alzira i a València, sisena vegada que ho férem, i per primera vegada, una comissió repetia dos anys consecutius el primer premi en el concurs de la Generalitat de València. En Alzira també fórem premi a la millor portada. Les portades van ser de Pep Rubio Ramírez i la direcció tècnica de José Manuel Rubio. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

Quedàrem tercers en el Concurs de Teatre en Valencià, amb l'obra escrita pel faller de la Malva, Raúl Calabuig 'Calendari'.

Es va convocar el VI Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pels poetes alzirenys, Antoni Lluís Martínez Furió i Enric Xavier Ferrús Fayos, amb el títol ‘La fabra de l’or... perdó volíem dir la febre’ presentat per la Falla Borrull - Socors de València.

Aquell exercici ens vam despedir del casal del carrer Sant Vicent (la fàbrica de gel), que ja s’havia quedat molt menut per a la gran quantitat de gent que érem.

Cal ressenyar que este any es crea la Plataforma Lletres Falleres que anys més tard es convertiria en Federació.

Aquell any es convocà el IV Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.

Este any tingué lloc la convocatòria del XIV Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la VII Guia Didàctica.

Exercici 2012 - 2013

José Miguel Carreres Mesto repetia al capdavant de la comissió. La Fallera Major va ser Leticia Piquer Ortiz i la Fallera Major Infantil, Carla García García. El president infantil va ser Álvaro Pérez Guardiola.

Vam estrenar nou casal, al carrer O’Donnell, 9. Un espai ample de més de 500 metres quadrats.

La falla gran va ser de nou obra de l’artista Venancio Cimas i duia per lema ‘El model Alzira’. Estava en la segona categoria. L’explicació de la falla va ser de Miguel Ángel Martínez Tortosa, guanyant el 1r premi de la segona categoria i Enginy i Gràcia, i el millor ninot de secció. La falla infantil la va plantar l’artista alzireny, Bernat Estela Parra. El lema va ser ‘Per què m’agraden tant els tebeos? Comptà amb un guió d’Antonio Busquets i l’explicació de Miguel Ángel Martínez Tortosa. Va guanyar el primer premi de la tercera categoria infantil.

Aquell any, tota la temàtica de la falla va ser ‘Sis ninots en busca d’una falla’ títol que va dur la XXI Setmana Cultural. Els actes es van dur a terme des del 31 de gener al 10 de febrer. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dimecres 6 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en l’escriptor, Enric Lluch. Cal destacar que gràcies a Antonio Busquets, comptarem amb exposicions i dibuixant de talla nacional, com Mo Caró & José Luis Macias. També exposarem ‘Hacedor de cuentos', del cineasta, Guillermo del Toro.
Va tindre lloc la Gala dels Premis Flash - Back, amb la direcció de Maria Victoria Rodríguez i Antonio Busquets i van arreplegar els premis el productor i director de cinema, Enrique Benlloch, l’artista José Luis Macias i l’il·lustrador José Luis Pérez Mascaró (Mo Caró).

Aquell any aconseguíem en el llibret, el primer premi a Alzira i el segon a València. Les portades van ser de Santi Sancho i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Miguel Ángel Martínez, Josep Lluis Marín, Toni Colomina, Vicent M. Pastor, Raül Calabuig, Antonio Busquets i Aureliano Lairón. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

També va ser un aniversari molt especial, ja que va fer vint-i-cinc anys de llibrets en la Malva, la qual cosa va quedar reflectida en el Tro d’avís.

Es va convocar el VII Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pels poetes alzirenys, Antoni Lluís Martínez Furió i Enric Xavier Ferrús Fayos, amb el títol ‘Per a què cap euro es perda la cosa ara està verda’ presentat per la Falla Sevilla – Denia – Germanies de València.

Aquell any es convocà el V Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.

Este any tingué lloc la convocatòria del XV Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la VIII Guia Didàctica.

Exercici 2013 - 2014

Aquell exercici va passar una cosa prou inaudita en la nostra comissió, després de la Junta General Extraordinària duta a terme el sis de maig i davant la negativa que cap component de la falla d'accedir al càrrec de president, es va decidir per unanimitat que, els huit fallers que havien sigut presidents de la Malva i en l’actualitat estaven en actiu i censats en la comissió, formaren una Junta Gestora Presidencial. Dit i fet i així José Carlos Giménez Gromaz, José Parada Martínez, José Manuel Rubio Albentosa, José Miguel Carres Mesto, Jaume Bohigues Agustí, Mariano Escudero Candel, Miguel Ángel Martínez Tortosa i Raül Calabuig Suñer, serien els huit presidents de la falla aquell exercici.

La Fallera Major va ser Lydia Medié Amargós, la Fallera Major Infantil, María José Lluch Bono i el president Infantil, Daniel Giménez Bohigues, que ja havia sigut en 2011-12.

De nou la falla gran va ser de nou obra de l’artista Venancio Cimas i duia per lema ‘Pirateries se’n fan tots els dies’ participant dins de la segona categoria de les Falles d’Alzira, aconseguint un 2n premi de segona categoria, millor crítica local i Enginy i Gràcia. La falla infantil va ser obra de l’artista de Cullera, David Enguix. Va estar dins de la segona categoria i el lema va ser ‘Els viatges de Peter Pan, obtenint un 6é premi. Les dos explicacions de la falla van ser obra de Miguel Ángel Martínez Tortosa.

Aquell any, la Setmana Cultural duia per títol ‘La que fa vint-i-dos’ i es va dur a terme des del 30 de gener fins al 9 de febrer de 2014. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dimecres 2 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en cantador, Pep Gimeno Botifarra. L’acte va tindre lloc en el saló d’actes de l’Institut José María Parra i en el mateix va actuar Pep Gimeno Botifarra acompanyat per la recentment creada Agrupació Musical Ibn Jafadja d’Alzira, dirigida pel mestre Alberto Sánchez Castillo.

Aquell exercici aconseguíem en el llibret el primer premi a Alzira i el segon a València. Les portades van ser de Santi Sancho i Salva Gorba i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Miguel Ángel Martínez, Josep Lluis Marin, Manolo Rubio, Vicent M. Pastor, Raül Calabuig, Alba Fluixà i Venancio Cimas. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

Es va convocar el VIII Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Tavernes de la Valldigna, José Antonio Martínez Giner 'Colero', amb el títol ‘Plany’ presentat per la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna.

Aquell any es va celebrar l’acte del 125 aniversari de les Falles d’Alzira.

També es convocà el VI Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.
Este any tingué lloc la convocatòria del XVI Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la IX Guia Didàctica.

Exercici 2014 - 2015

Després de l’experiència amb la junta gestora de l’any anterior, la normalitat va tornar a la comissió. Carlos González Martínez va encapçalar la mateixa. La Fallera Major va ser Carolina Sotos Quirce que ja havia sigut Fallera Major Infantil en els anys 97 i 99. Carolina és una dona forta i valenta, que, després d’una greu malaltia i se li hagué d’amputar part d’una cama, fet que la va fer més valenta i després de diverses operacions i la col·locació d’una pròtesi, va ser Fallera Major. La Fallera Major Infantil va ser Aroa Rosell García i el president infantil Juan Fito Santamaria.

En la falla gran continuàvem amb l’artista Venancio Cimas que va plantar en segona categoria una falla que duia per lema ‘En serio o en Roma’ amb un 4t premi. En la falla infantil s’estrenava l’artista Francisco Guerrero, també en segona categoria i amb el lema ‘La Roma dels xiquets’ i també amb un 4t premi. Les dos explicacions de la falla van ser obra del faller de la Malva, Miguel Ángel Martínez Tortosa.

La XXIII Setmana Cultural va tindre lloc del 23 de gener al 21 de febrer de 2015. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dijous 5 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en el dibuixant, Antonio Ortiz Fuster ‘Ortifus’, autor també dels dibuixos del Tro d’Avís. L’acte va ser presentat brillantment pels nostres amics Carlos Galiana i Ángeles Hernández.

Gràcies a Antonio Busquets comptarem entre altres, amb l’exposició ‘Las mil y una sonrisas d’Enrique Ventura’, nom fonamental dins de la història de l’humor a Espanya.

Una altra vegada, aconseguíem doblet en el llibret, el primer premi a Alzira i a València, setena vegada que ho férem. La portada va ser de Vicent Roca i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Enric Lluch, Miguel Ángel Martínez, Vicent M. Pastor, Xavi Serra ‘Malalt de Falles’, Sebas Marín, Isabel Pellicer i Alba Fluixà. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

Es va convocar el IX Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat novament pel poeta de Pego, Salvador Bolufer Femenia, amb el títol ‘La platja de l’Esperança’ presentat per la Falla Sagrada Família – Corea de Gandia.

Aquell any es convocà el VII Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.

Este any tingué lloc la convocatòria del XVII Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la X Guia Didàctica.

Exercici 2015 - 2016

Carlos González Martínez repetia al capdavant de la comissió, sent la Fallera Major Tamara Hernando Montalvá, la Fallera Major Infantil, Nerea González Caballero (filla del president) i el president infantil repetia Juan Fito Santamaria.

Deixàrem una etapa amb Venancio Cimas i enguany els artistes serien Iván i Roberto Parra, més coneguts com els Germans Parra. La falla estava en la segona categoria i el lema va ser ‘La primavera reinventada’ guanyant el 1r premi de la segona categoria, millor crítica local, millor ninot de secció i premi d’Enginy i Gràcia. En la falla infantil, l’artista escollit per a plantar va ser Juanjo Tarrasó, que també ho va fer en segona categoria amb el lema ‘La primavera de la festa, amb un 4t premi. Les dos explicacions de la falla van ser obra de Miguel Ángel Martínez Tortosa.

La XXIV Setmana Cultural va tindre lloc del 21 de gener al 25 de febrer. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dijous 4 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en el presentador i humorista, Eugeni Alemany, autor també de la història gràfica del llibret. De bell nou l’acte fou presentat pels actors Carlos Galiana i Ángeles Hernández.

Novament, la falla va aconseguir un doblet en el llibret, el primer premi a Alzira i a València, huitena vegada que ho férem. Les portades van ser de Santi Sancho i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Eugeni Alemany, Miguel Ángel Martínez, Vicent M. Pastor, Ferran Martínez, Enric Lluch, Isabel Pellicer i Alba Fluixà. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

També obtinguérem el Premi Santa Ana de Sagunt al contingut didàctic i cultural infantil.

Es va convocar el X Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat novament pel poeta de Tavernes de la Valldigna, José Antonio Martínez Giner (Colero), amb el títol ‘Les dos en punt en la plaça’ presentat per la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna.

Aquell any es convocà el VIII Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.

Este any tingué lloc la convocatòria del XVIII Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la XI Guia Didàctica.

Exercici 2016 - 2017

Un nou cicle presidencial tornava a començar aquell exercici faller. Edu Miquel Girbés va ser elegit president de la comissió. Al seu costat, la Fallera Major va ser Mer Bohigues Valls, la Fallera Major Infantil, Martina Miquel Llopis (filla del president) i President Infantil, Adrián Gandía March.

Els artistes encarregats de plantar les falles foren José Lafarga Palomares, la gran, que duia per lema ‘Cants de sirena’. Carlos Vayá plantà l’infantil amb el lema ‘De música, muses i xiquets’. Estaven les dos enquadrades dins de la segona categoria i les dos obtingueren un 4t premi. Les explicacions de la falla van ser obra de Miguel Ángel Martínez Tortosa.

La XXV Setmana Cultural va tindre lloc del 19 de gener al 23 de febrer amb el lema ‘25 anys encabotats en la cultura’. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dijous 9 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en el cantant, Paco Muñoz. Aquell dia van assistir a l’acte Enric Morera, president de les Corts Valencianes, Vicent Marzà, conseller d’Educació, i Joan Baldoví i Elena Bastidas, diputats nacionals en el Congrés dels Diputats. Les exposicions van ser ‘Música, emocions i sentiments’ comissariada per Alba Fluixà. Lorenzo: Traços, esbossos i cartells, ‘Jordi Benavent, 40 anys fent art i ‘Valenciavisió, la història en imatges del Tro d’avís.

Novament, aconseguíem un 1r premi en Alzira, catorze anys consecutius, i el segon premi en València. Aquell any el Tro d’avís tenia per títol ‘Valencia Visió’. Les portades van ser de Santi Sancho i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Eugeni Alemany, Miguel Ángel Martínez, Ortifus, Sebas Marín, Enric Lluch, Teresa Giner, Isabel Pellicer i Alba Fluixà. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

Aquell any obteníem el primer premi a l’Ús del Valencià en el monument faller.

Es va convocar l’XI Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Sueca, Francisco Fernández Ruiz, amb el títol ‘El figura’ presentat per la Verge de Sales de Sueca.

Aquell any es convocà el IX Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.
Este any tingué lloc la convocatòria del XIX Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la XII Guia Didàctica.

Exercici 2017 - 2018

Edu Miquel Girbés repetia per segon any consecutiu. Les falleres majors van ser Ariadna Cáceres Castillo i Inés Brines Pellicer, que va ser acompanyada pel president infantil, Hugo López Pérez.

Els artistes encarregats de plantar les falles foren Antonio Pérez Mena, que va quedar 4t en la segona categoria. La falla infantil va ser cosa de Miguel Ángel Royo i José María Baixauli, quedant en un 5é premi de la segona categoria. Les explicacions de les falles van ser del faller de la Malva, Miguel Ángel Martínez Tortosa. Aquell any també aconseguíem el primer premi a l’Ús del Valencià en el monument faller.

Aquell any, la Junta Local Fallera va instaurar la I Gala de la Cultura, La nostra comissió va rebre el ‘Pont de Ferro’ per la nostra trajectòria cultural col·lectiva. Així mateix, els fallers de la comissió José Manuel Rubio Albentosa i Miguel Ángel Martínez Tortosa, van rebre el ‘Pont de Ferro’ individual per la seua trajectòria cultural. El director i col·laborador del nostre Tro d’Avís i de les setmanes culturals, Josep Antoni Fluixà va rebre el ‘Pont de Ferro’ per la seua implicació en el món de les falles.

La XXVI Setmana Cultural va tindre lloc del 18 de gener al 26 de febrer de 2018 i va tindre per títol, “30 anys amb la llengua fora”, la nostra llengua. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dijous 9 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en Edicions Bromera i el seu editor Josep Gregori. Aquell dia van assistir a l’acte, Vicent Marzà, conseller d’Educació, i Joan Baldoví, diputat nacional en el Congrés dels Diputats. L’acte va estar presentat pels actors Imma Guerrero, Carlos Galiana i Ángeles Hernández. Comptarem amb l’actuació destacada dels cantants Andreu Valor i Pep Gimeno Botifarra.

Una vegada finalitzada la Setmana Cultural, l’exposició comissariada per Alba Fluixà Pelufo, va viatjar fins al Museu de la Festa d’Algemesí.

En el llibret vam obtindre a Alzira un 3r premi i en la Generalitat Valenciana un 4t premi. Aquell exercici faller es compliren 30 anys des que va nàixer el primer llibret en la Falla Plaça Malva. Les portades van ser de Vicente Lorenzo i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Miguel Ángel Martínez, Carles Cano, Vicent Climent, Enric Lluch, Teresa Giner, Isabel Pellicer, Santi Sancho i Alba Fluixà. La correcció de textos va ser de Maria Calvo Palomares.

Cal ressenyar que aquell any, férem un homenatge a la figura del gran poeta i escriptor local, Salvador Andrés i Pascual, vertader impulsor del llibret en la Malva i gran amic i admirador de la comissió. Salvador Andrés va morir mesos abans. A casa de Salvador anaren infinitats de vegades José Manuel i Miguel Ángel per tal d’aprendre a fer llibret.

Es va convocar el XII Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Tavernes de la Valldigna, José Antonio Martínez Giner (Colero), amb el títol ‘El tio collons’ presentat per la Falla Cambro de Tavernes de la Valldigna.

Aquell any es convocà l’XI Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.
Este any tingué lloc la convocatòria del XX Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la XIII Guia Didàctica.

Exercici 2018 - 2019

Un nou president s’estrenava al capdavant de la comissió, Fernando Cortabarra Fernández. Les Falleres Majors van ser, Ana Justo Molina i Alejandra Sanchis Fuster i el president infantil, Miquel Albelda Zanón.

Els artistes encarregats de plantar les falles foren, José Vicente Martínez Vello que va obtindre un 4t premi en la segona categoria i Vicente Gomar, amb un 5é premi en la segona categoria infantil. Les explicacions de les falles van ser del faller de la Malva, Miguel Ángel Martínez Tortosa. També aconseguíem el tercer premi a l’Ús del Valencià en el monument faller.

Aquell any es va produir un fet insòlit en la nostra comissió, ja que el 9 de juny de 2018, en el Gran Teatre de la nostra ciutat, foren elegides Falleres Majors d’Alzira, Mer Bohigues Valls i Inés Brines Pellicer, les dos falleres de la Malva.

La XXVII Setmana Cultural va tindre lloc del 17 de gener al 21 de febrer de 2019. El títol nostre de les activitats va ser ‘Sostenim amb trellat’. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dijous 7 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en l’alzireny Vicent Cucarella Tormo, que en aquells moments ocupava el càrrec de Síndic Major de la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana. L’acte va estar presentat pel duo humorístic alzireny ‘L’aixeta’. Aquella edició comptarem amb l’actuació de la cantant Ina Martí.

En el llibret vam obtindre a Alzira, de bell nou, un 1r premi de llibret i millor portada i en la Generalitat Valenciana un 2n premi. Les portades van ser d’Alba Fluixà, i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. Fluixà, Miguel Ángel Martínez, Vicent Climent, Teresa Giner, Isabel Pellicer, Santi Sancho i Alba Fluixà. La correcció de textos va ser de Vicent Climent.

Cal ressenyar, que el 30 de desembre de 2018, vespra de Sant Silvestre, els fallers de la Malva, José Manuel Rubio Albentosa i Miguel Ángel Martínez Tortosa, van rebre en un plenari extraordinari, de mans de l’alcalde de la ciutat, Diego Gómez García, la insígnia d’Or d’Alzira en l’apartat de cultura, per la seua tasca en tots estos tipus d’activitats desenvolupades de manera altruista al llarg de més de trenta anys.

Es va convocar el XIII Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta de Pego, Salvador Bolufer Femenia, amb el títol ‘Confitures mètriques’ presentat per la Falla Av. Burjassot - Joaquim Ballester i Reus de València.

Aquell any es convocà el XII Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.
Este any tingué lloc la convocatòria del XXI Premi Malva de Narrativa Infantil i Juvenil i la XIV Guia Didàctica.

Exercici 2019 - 2020

Un altre president s’estrenava al capdavant de la comissió, Enrique Furió Orba. Les Falleres Majors van ser, Carmen Maria Sanchis Castillo, Triana del Carmen Miquel Llopis i el president infantil, Pablo Acosta Sanchis.

Els artistes encarregats de plantar les falles foren, Alfredo Bayona Calatayud en la segona categoria i José Vicente Martí Martínez, també en la segona categoria infantil. Les explicacions de les falles van ser del faller de la Malva, Miguel Ángel Martínez Tortosa.

La XXVIII Setmana Cultural va tindre lloc del 15 de gener al 25 de febrer de 2019. El títol nostre de les activitats va ser ‘Museu de destrellats’. L’acte principal de Setmana Cultural va ser el dimecres 5 de febrer, on vam presentar el Tro d’avís i férem lliurament del Guardó d’Or, que aquell any va recaure en Imma Cerdà Sanchis, que en aquells moments ocupava el càrrec d’acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i cap de normalització lingüística de la Diputació de València. L’acte va estar presentat pel regidor de Comerç de l’Ajuntament de València i actor, Carlos Galiana i la seua inseparable actriu Ángeles Hernández. Aquella edició comptarem amb l’actuació del cantant Andreu Valor i la ballarina Maria Belda.

En el llibret vam obtindre a Alzira, un altre 1r premi de llibret a Alzira i en la Generalitat Valenciana tornarem al més alt de pòdium amb un 1r premi. Les portades van ser d’Alba Fluixà, i la direcció tècnica de José Manuel Rubio amb la col·laboració de Josep A. i Alba Fluixà, Miguel Ángel Martínez, Teresa Giner, Isabel Pellicer, Santi Sancho. La correcció de textos va ser de Vicent Climent.

Es va convocar el XIV Premi Malva, al millor poema satíric en un llibret de falla, que va estar guanyat pel poeta Xavier Barber amb el poema 'Oda al faller modèlic', publicat en el llibre de la plaça del Forn d’Alzira. La Festa de Lliurament dels Premis de les Lletres Falleres es va dur a terme el 8 d'octubre, al patí del Col·legi Carrasquer de Sueca, amb totes les mesures higièniques i de seguretat a causa de la Covid.

Aquell any es convocà el XIII Premi Malva de Poesia Infantil i Juvenil.
Este any tingué lloc la convocatòria del XXII Premi Malva de Narrativa Infantil i juvenil i la XV Guia Didàctica.

Pandèmia

Aquell any passarà a la història per un fet excepcional, la humanitat va patir una pandèmia que es va propagar molt ràpidament la Covid-19. El 10 de març, el govern valencià, va prendre la decisió d’ajornar la festa de les falles, plantà de monuments, actes al carrer i casal, etc. El mateix 13 de març, el govern d’Espanya va decretar el confinament de tota la gent a les seues cases.

Exercici 2020 - 2021

La maleïda pandèmia de la Covid encara estava present. Les Falles no es van plantar en març. Una junta de presidents en companyia de l’alcalde, Diego Gómez i el regidor de Festes Xavi Pérez, van ajornar de bell nou la data de les falles als primers dies del mes de setembre.

Arribades les dates, les Falles d’Alzira es van pronunciar i de les 35 comissions, van votar 9 falles a favor de plantar i fer les falles a de l’1 al 5 de setembre, les altres 26 comissions van decidir passar en blanc un nou exercici. Este fet va dur una fractura dins del col·lectiu faller, ja que era la primera vegada que no era respectada la majoria en una votació.
Però els problemes no es van acabar en este punt, l’alcalde d’Alzira va decidir què, com la corba de la pandèmia no estava controlada a Alzira, les falles es durien a terme el cap de setmana del 9 d’octubre. Esta decisió va portar que de les 9 comissions que tenien present plantar la falla, tres d’elles es tornaren arrere, per tant, les falles d’Alzira de 2021 tan sols van tindre 6 falles.

Pel que fa a la nostra falla, la Malva, en una Junta General, presidida pel president Enrique Furió Orba, vam votar la decisió de plantar falla o no. El resultat de la votació va ser, 103 vots en contra i 3 vots a favor, este resultat va concloure que la Falla Plaça Malva, en el present exercici, tampoc plantaria les seues falles, que des de març de 2020, estaven emmagatzemades al casal del carrer O’Donnell.

Les Falleres Majors i el president infantil, Carmen Maria Sanchis Castillo, Triana del Carmen Miquel Llopis i el president infantil, Pablo Acosta Sanchis, van repetir en el seu càrrec.

L’únic acte que es va dur a terme va ser el XIII Concurs Malva Alzira de Poesia Infantil. L’acte es va dur a terme el 23 d’octubre de 2021. Va ser presentant per la fallera de la Malva, Inés Brines Pellicer i actuaren Rosana Mira i el famós actor de televisió Noureddine El Attab, que desgraciadament va morir en un fatal accident dos anys després.

Per descomptat, i tot i que teníem el material a punt, el Tro d’avís, el llibre de la Malva no es va publicar.

Això sí, vam convocar els XV Premi Malva Alzira de Poesia Satírica que lliuraren dins de la Festa de Lletres Falleres celebrada a la sala Cotonera d'Alzira, el 12 d'octubre de 2021. El guanyador d'esta edició va ser de bell nou, José Martínez Giner 'Colero' de la falla Cambro de Tavernes de la Valldigna, amb el poema Epístola poética.

Exercici 2021 - 2022

Pel que fa a este exercici faller, ens va dur la normalitat. Les Falleres Majors i presidents van ser els mateixos que 2020, Carmen Maria Sanchis Castillo, Triana del Carmen Miquel Llopis i el president infantil, Pablo Acosta Sanchis i Enrique Furió.

Les falles les teníem sense cremar i emmagatzemades dins del nostre casal des de març de 2020.

Es van fer uns reajustes, en les quotes, a causa d'algunes baixes i tot va continuar endavant.

En novembre es van lliurar els premis del XXIV Concurs de Narrativa Infantil i Juvenil Falla Plaça Malva d’Alzira.

De bell nou tornarem a fer un acte de presentació de les Falleres Majors al Gran Teatre.

Es va dur a terme la XXX Setmana Cultural, amb les exposicions “Èxode”, de Manola Roig i Rosa Serra; “Aquell març del 2020” fotografies d’Àngela Mondéjar Pérez i “Regala un ninot: artistes fallers més enllà de les Falles” amb el material de Valua i les fotografies de Xavier Serra. El dijous 10, a l’Auditori Casa de la Cultura Alba Fluixà va presentar una nova edició del Tro d’avís. Així mateix, en el mateix acte, es van lliurar els Guardons d’Or de la Malva 2022 a Ángeles Hernández i Carlos Galiana. Dins de la Setmana Cultural, lliurarem els premis del XIV Premi Malva Alzira de Poesia Infantil i Juvenil.

També es van convocar els XVI Premi Malva Alzira de Poesia Satírica que lliuraren dins de la Festa de Lletres Falleres celebrada al Teatre Bernat i Baldoví de Sueca. El guanyador d'esta edició va ser de bell nou, José Martínez 'Colero' de la falla Cambro de Tavernes de la Valldigna, amb el poema 'Quimeretes'.

El Tro d’avís, el llibre de la falla, va tornar a guanyar el primer premi del concurs de Junta Local Fallera d’Alzira i el segon premi de la Generalitat. Este premi es va arreplegar al Teatre Principal de València.

Les falles plantades foren les de 2020 d’Alfredo Bayona Calatayud i José Vicente Martí Martínez, les dos en la segona categoria. Les explicacions de les falles van ser del faller de la Malva, Miguel Ángel Martínez Tortosa. En la falla gran vam guanyar el primer premi de la segona categoria i en la infantil un quart premi de la mateixa categoria.

També el primer premi de l’ús del valencià en falles, organitzat per l’Ajuntament d’Alzira i el SERVAL, dotat amb 1.000 euros, amb els versos escrits per Miguel Ángel Martínez Tortosa.

Com anècdota cal dir que van ser unes falles passades per aigua, amb molt mal temps, però que a la fi es van poder cremar.

Exercici 2022-2023

Un nou president s’estrenava al capdavant de la comissió, Adrián Molina Sansaloni. Les Falleres Majors van ser, Paula González Caballero i Martina Albelda Zanón, el president infantil va ser Javi Lázaro Parada.

Els artistes encarregats de plantar les falles foren, Miguel Banaclocha en la segona categoria i Víctor Hugo Giner, en la segona categoria infantil. Les explicacions de les falles van ser del faller de la Malva, Miguel Ángel Martínez Tortosa. En la falla gran vam guanyar el quart premi de la segona categoria i en la infantil un tercer premi de la mateixa categoria.

També aconseguirem el primer premi de l’ús del valencià en falles, organitzat per l’Ajuntament d’Alzira i el SERVAL, dotat amb 1.000 euros amb els versos escrits per Miguel Ángel Martínez Tortosa.

Un fet curiós va passar este any. A l’Assemblea General del mes d’abril, els fallers de la comissió José Manuel Rubio Albentosa i Miguel Ángel Martínez Tortosa van comunicar a tota la falla que deixaven de fer el llibre i la Setmana Cultural, després de 33 anys consecutius. Això sí, van dir que si algun membre de la falla volia mamprendre la tasca cultural, ells estarien al seu costat per ensenyar i ajudar.

En el mes d’octubre, Fernando Cortabarra va reprendre les activitats culturals de la Malva com a vicepresident, acompanyat per Àngela Mondéjar. José Manuel i Miguel Ángel, al costat de Josep Antoni i Alba Fluixà, un any més dugueren en companyia del Fernando i Àngela la cultura a la Malva.

Per les dates en què es reprengueren les activitats, no es va convocar el Premi Malva de Narrativa Infantil i juvenil.
L’equip de cultura ens posarem a treballar.

En el mes de gener duguérem a terme la inauguració de la XXXI Setmana Cultural, amb les exposicions “Pinzellades” de Rosa M. Pérez Juanes i Ignacio Pérez Otero; “Cobertes”, exposició fotogràfica invitava a fer un viatge per la trajectòria artística i cultural de la comissió de la falla Plaça Malva d’Alzira, comissariada per Fernando Cortabarra. El 9 de febrer, presentarem el Tro d’avís, acte que va ser conduït per David Vidal. Així mateix, lliurarem el Guardó d’Or 2023 a Alba Fluixà Pelufo. Dins de la Setmana Cultural, van entregar els XV Premi Malva Alzira de Poesia Infantil i Juvenil i presentarem la XVI Guia Didàctica que duia per títol “Versos per a canviar el món”.

Convocarem també la XVII edició del Premi Malva Alzira de Poesia Satírica que es va lliurar el 23 d’abril en el Teatre Romà de Sagunt, dins de la Festa de les Lletres Falleres i que va guanyar per segona vegada el poeta Francisco Fernández Ruiz, en el poema 'Naturalment la banca està malament', publicat en la Falla Jaume I de Cullera.

En el Tro d’avís vam obtindre a Alzira, un 3r premi de llibret a Alzira i en la Generalitat Valenciana tornarem al més alt de pòdium amb un 1r premi. Amb la direcció tècnica de Fernando Cortabarra i la col·laboració d’Àngela Mondéjar Josep A. i Alba Fluixà, Miguel Ángel Martínez, José Manuel Rubio, Isabel Pellicer i Santi Sancho.

Miguel Ángel Martínez Tortosa